English
Valea Sarii

Valea Sării este o comună în județul Vrancea, Moldova, România, formată din satele Colacu, Mătăcina, Poduri, Prisaca și Valea Sării (reședința).

Comuna se află în zona deluroasă înaltă din vestul județului, pe valea râului Putna, de la vărsarea Zăbalei înspre aval.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Valea Sării se ridică la 1.608 locuitori.

Prima atestare documentară a comunei ar fi anul 1623. Numele de Valea Sării vine de la „Pârâul Sărat„ care curge de la NV la SE trecând peste un masiv de sare, se varsă în râul Putna şi desparte satul Colacu de Matacina.

biserica-lemn-valea-sarii

În comuna Valea Sării se află două biserici de lemn clasificate ca monumente de arhitectură de interes național: biserica „Sfântul Nicolae” (secolul al XVIII-lea), aflată la ieșirea din satul Prisaca înspre Nereju, și biserica „Cuvioasa Paraschiva” (1772–1773) din centrul satului Valea Sării.

 

 

 

Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Valea Sarii, monument istoric din sec. XVII

Biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Matacina-Valea Sarii a fost construita la 1772 de Obstea satului. Este monument reprezentativ pentru stilul bisericilor de lemn din Vrancea arhaica. Elementul caracteristic arhitecturii bisericesti din acest spatiu istoric este constructie pridvorului pe latura sudica.

*sursa imaginilor: Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea (Catedralele Vrancei – proiect: Bisericile de lemn in patrimoniul UNESCO)

Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.