Despre noi

Denumirea de „Tara Vrancei” data Grupului de Actiune Local provine de la fosta provincie istorica cu acelasi nume, mentionata pentru prima data de catre Dimitrie Cantemir (carturar, domn al Moldovei) in opera sa ,,Descriptio Moldaviae”, apoi de catre scriitorul Alexandru Vlahuta in opera sa ,,Romania pitoreasca”. Initiatorii GAL Tara Vrancei au hotarat sa dea grupului numele de „Tara Vrancei” acesta fiind reprezentativ pentru zona, intrucat cea mai mare parte a localitatilor care fac parte, in prezent, din teritoriul GAL Tara Vrancei se suprapun peste vechea provincie istorica “Tara Vrancei” mentionata de Dimitrie Cantemir in scrierile sale.

Conform legendei, numele teritoriului provine de la Tudora Vrincioaia care ar fi gazduit, ingrijit si incurajat in casa ei pe Stefan cel Mare, domnul Moldovei, care, invins de turci, ratacea descurajat prin muntii bogati din tinut. Batrana romanca, vrednica si cu mare dragoste de neam, si-a trimis cei sapte feciori ai sai (Bodea, Spirea, Negrila, Birsan, Spulber, Pavel si Nistor) sa adune in graba toti tinerii aflati cu oile la pascut pe plaiurile muntilor, si mica ceata luptand vitejeste l-a ajutat pe domnitor sa-l invinga pe dusman. Ca rasplata pentru vitejia lor, legenda glasuieste ca domnitorul darui fiilor Vrincioaiei cei sapte munti ai Vrancei pe care sa-i stapaneasca, ”din neam in neam, fara vreun amestec si tulburare din partea cuiva”. De la cei sapte feciori ai Babei Vrincioaia provine numele a sapte sate vrancene: Barsesti, Spinesti, Paulesti, Spulber, Negrilesti, Nistoresti si Bodesti, sate vrancene care s-au tranformat in timp si au devenit comunele care formeaza teritoriul GAL Tara Vrancei de astazi.

Infiintat in anul 2009, Grupul de Actiune Locala (GAL) TARA VRANCEI acopera un teritoriu format astazi din 16 comune, toate din judetul Vrancea (Barsesti, Cimpuri, Naruja, Negrilesti, Nereju, Nistoresti, Paltin, Paulesti, Racoasa, Spulber, Soveja, Tulnici, Valea Sarii, Vidra, Vizantea-Livezi, Vrincioaia).

Prin programul LEADER finantat cu fonduri europene, GAL Tara Vrancei a implementat cu succes “Planul de Actiune Locala” in perioada de programare 2007-2013, a implementat si monitorizeaza “Strategia de Dezvoltare Locala” din perioada de programare 2014-2020 si implementeaza “Strategia de Dezvoltare Locala” din perioada de programare 2023-2027.

LEADER, concept ce vine de la “legaturi intre actiuni de dezvoltare rurala”, nu reprezinta doar un set de masuri care ar trebui implementate, ci este o metoda de mobilizare si promovare a dezvoltarii rurale in comunitatile rurale locale si un instrument care functioneaza eficient in situatii si in zone diferite, prin adaptarea deciziilor privind mediul rural la nevoile extrem de diverse ale zonelor rurale. Astfel, LEADER a devenit o parte integranta a politicii de dezvoltare rurala care incurajeaza participarea locala pentru elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare durabila a comunitatilor rurale locale. Conceptul fundamental din spatele abordarii LEADER este ca, data fiind diversitatea zonelor rurale, strategiile de dezvoltare sunt mai productive si mai eficiente, daca sunt decise si implementate la nivel local, de catre actorii locali cae utilizeaza proceduri clare si transparente si beneficiaza de sustinerea administratiilor publice corespunzatoare.

Strategiile de Dezvoltare Locala implementate prin programul LEADER la nivelul teritoriului GAL TARA VRANCEI au oferit noi instrumente pentru o dezvoltare durabila si au adus cu sine metodologii capabile sa asigure satisfacerea nevoilor identificate la nivel local. In acest sens, SDL-urile GAL TARA VRANCEI au contribuit la dezvoltarea zonei noastre rurale prin intermediul urmatoarelor obiective atinse:

– facilitarea accesului fermierilor la informatii si cunostinte care sa contribuie la dezvoltarea abilitatilor in sectorul agricol, la adoptarea de practici agricole prietenoase cu mediul, la gestionarea riscurilor la care sunt expuse exploatatiile si, totodata, care asigura un management eficient si profesionist al exploatatiilor;

– dezvoltarea exploatatiilor agricole de pe teritoriul GAL TARA VRANCEI, cu scopul obtinerii un produse locale specifice care sa reflecte identitate zonei;

– dezvoltarea si modernizarea unor capacitati de procesare si de comercializare a produselor agricole, incluzand tehnologii moderne, inovatii si idei noi, precum si facilitati pentru cresterea eficientei si productivitatii intreprinderilor si a valorii adaugate a produselor agricole;

– diversificarea activitatilor catre noi activitati non-agricole in cadrul gospodariilor agricole;

– dezvoltarea microintreprinderilor si intreprinderilor mici, respectiv obtinerea de venituri alternative pentru populatia din mediul rural si reducerea gradului de dependenta fata de sectorul agricol;

– imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatii locale;

– integrarea grupurilor vulnerabile de pe teritoriul GAL TARA VRANCEI, inclusiv integrarea minoritatilor locale;

GAL TARA VRANCEI a cuprins, in cadrul Strategiilor de Dezvoltare Locala implementate, o serie de masuri care au demonstrat caracterul integrator si de durata al actiunilor propuse si, in acelasi timp, capacitatea grupului de actiune locala de a aplica abordarea LEADER cu succes. Atragerea de tineri calificati a reprezentat o metoda sustenabila de regenerare si consolidare a comunitatii GAL TARA VRANCEI. Abordarea acestei nevoi a avut legatura cu progresul social si economic in general, inclusiv cu imbunatatirea accesului la bunuri si servicii publice si private, la produsele alimentare si tehnice, la domeniile profesionale si educationale.

De asemenea, prin dezvoltarea serviciilor de baza pentru populatie si a infrastructurii aferente, prin crearea si mentinerea de locuri de munca sustenabile, prin infiintarea si consolidarea afacerilor, dezvoltarea de produse, servicii si activitati care au generat locuri de munca si un venit suplimentar s-au atins factori esentiali pentru imbunatatirea standardelor de viata din teritoriul GAL TARA VRANCEI. La nivelul zonei GAL, renovarea si dezvoltarea satelor si mai ales, imbunatatirea infrastructurii, protejarea resurselor de apa si aer nu au fost doar o cerinta esentiala pentru imbunatatirea calitatii vietii si cresterea atractivitatii zonelor rurale, ci si un element esential in utilizarea eficienta a resurselor si protectia mediului.

Relevant de mentionat este, de asemenea, faptul ca, in etapa de implementare a strategiei de dezvoltare locala, GAL TARA VRANCEI a derulat actiuni de cooperare cu alte GAL-uri din tara sau UE, cu obiectivul de a-si imbunatati perspectivele, de a obtine acces la informatii si idei noi, de a invata din experienta altor regiuni sau tari, de a stimula si sprijini inovarea, de a dobandi aptitudini si de a obtine mijloace pentru imbunatatirea calitatii serviciilor furnizate.

Prin actiunile sale specifice, Strategia de Dezvoltare Locala aferenta teritoriului GAL TARA VRANCEI contribuie la imbunatatirea guvernantei locale si la promovarea potentialului local al teritoriului, determina diversificarea si dezvoltarea economiei rurale in folosul comunitatii rurale si asigura imbunatatirea conditiilor generale de viata din comunitate. Prin urmare, viziunea de dezvoltare a teritoriului, creionata in urma procesului de elaborare a strategiei, este aceea de creare si dezvoltare de conditii calitative de viata in teritoriu pentru toti locuitorii, prin valorificarea potentialului existent, respectand principiul dezvoltarii durabile.