Teritoriu

Teritoriul acoperit de GAL TARA VRANCEI include 16 localitati, majoritatea acestora facand parte din vechea provincie istorica Tara Vrancei (comunele Tulnici, Negrilesti, Vizantea Livezile, Campuri, Racoasa, Nistoresti, Paulesti, Barsesti, Vidra, Nereju, Paltin, Vrancioaia, Spulber, Valea Sarii si Naruja), iar o localitatea face parte din judetul Covasna (orasul Covasna).

Numarul total al locuitorilor care fac parte din aria teritoriala a GAL – TARA VRANCEI este de 56.777 locuitori, dispusi pe o suprafata totala de 1.644,79 km2 .

AMPLASAMENT
Teritoriul GAL TARA VRANCEI este situat in zona sud-est a României, la curbura Carpatilor Orientali, reprezentând o veritabila veriga de legatura intre cele trei mari provincii istorice – Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania (între 45°58´- 45°72´latitudine nordică si 26°67´-26°90´longitudine estică). Cu o suprafata de 1.489,68 km2, arhaica Tara Vrancei este amplasată în partea nord-vestică a actualului judet Vrancea, străbătută de drumul national DN2 2D, variantă a DN2(E85) ce face legătura între Focsani-Târgu Secuiesc-Brasov, drumurile judetene Valea Sării-Nereju, Năruja-Vetreşti-Herăstrău, respectiv Vidra-Câmpuri precum si o retea foarte densă de drumuri comunale si vicinale.

Limitele teritoriale ale GAL TARA VRANCEI, sunt urmatoarele:

 • La nord: localitatea Soveja din judetul Vrancea si judetul Bacau;
 • La sud: localitatile Jaristea, Mera, Reghiu, Andreiasu de Jos, Vintileasca din judetul Vrancea
 • La est: localitatile Fitionesti, Straoane, Panciu, Tifesti, Balotesti din judetul Vrancea
 • La vest: judetele Buzau si Covasna

LOCALITÂȚI

GAL – TARA VRANCEI este alcatuit din 15 comune din partea de vest a judetului Vrancea: Naruja, Nereju, Negrilesti, Nistoresti, Paltin, Valea Sarii, Vrancioaia, Spulber, Paulesti, Barsesti, Tulnici, Vidra, Vizantea Livezile, Racoasa, Campuri si din orasul Covasna, situat in partea de est a judetului Covasna.

 • Comuna Naruja este situata in Subcarpatii de Curbură in centrul Depresiunii Vrancea, si se incadreaza intre paralele 45°83` latitudine nordica si 26°78` longitudine estica. Aceasta este situata la vest de resedinta de judet- municipiul Focsani, la o distanta de 55 km pe drumul judetean Focsani-Năruja. Din punct de vedere administrativ, comuna este alcatuita din satele: Năruja, Podul Stoica, Podul Nărujii si Rebegari
 • Comuna Nereju este situata in partea de sud a teritoriului acoperit de GAL TARA VRANCEI, intre intre paralele 45°72` latitudine nordica si 26°72` longitudine estica. Din punct de vedere administrativ, comuna are in componenta satele: Nereju, Nereju Mic, Sahastru, Chiricari, Brădăceşti.
 • Comuna Negrilesti se încadrează în depresiunea submontană Vrancea – Soveja intre paralele 45°56` latitudine nordica si 26°42` longitudine estica. Aceasta se afla situata pe DN 2, la 55 km de municipiul Focşani.
 • Comuna Nistoresti este situata in partea centrala a GAL TARA VRANCEI, la contactul Subcarpaţilor de Curbură – Depresiunea Vrancei, intre paralele 45°83` latitudine nordica si 26°73` longitudine estica. Din punct de vedere administrativ, comuna este compusa din urmatoarele sate:Nistoreşti, Bîtcari, Făgetu, Româneşti, Ungureni, Vetreşti-Herăstrău, Podul Schiopului, Brădetu, Valea-Neagră.
 • Comuna Paltin se afla la sud de comuna Nistoresti, pe valea râului Zăbala, în depresiunea subcarpatică a Vrancei incadrandu-se intre paralele 45°78` latitudine nordica si 26°72` longitudine estica. Din punct de vedere administrati, comuna are in componenta cinci sate: Prahuda, Vâlcani, Ghebari, Tepa, Paltin.
 • Comuna Valea Sarii este situata in pareta de est a teritoriului acoperit de GAL TARA VRANCEI, intre paralele 45°88` latitudine nordica si 26°80` longitudine estica. Comuna este alcatuita din patru sate: Matacina, Colacu, Poduri, Prisaca
 • Comuna Vrancioaia este situata in centrul GAL TARA VRANCEI, intre paralele 45°85` latitudine nordica si 26°73` longitudine estica. Satele care intra in componenta comunei sunt: Vrâncioaia, Poiana, Spineşti, Muncei, Ploştina, Bodeşti.
 • Comuna Spulber se situiaza in partea de sud vest a teritoriului acoperit de GAL TARA VRANCEI, intre paralele 45°80` latitudine nordica si 26°75` longitudine estica. Din punct de vedere administrativ, comuna are in componenta urmatoarele sate: Spulber, Păvălari, Tipau, Carsochesti, Morăreşti, Tojanii de Sus, Tojanii de Jos,
 • Comuna Paulesti este situata in partea de nord est a GAL TARA VRANCEI, la aproximativ 70 km de Focşani, intre paralele 45°54` latitudine nordica si 26°41` longitudine estica. Aceasta este aşezată la 5 km sud de DN 2D, pe DJ 205. Comuna este alcatuita din doua sate: Păuleşti si Hăulişca
 • Comuna Barsesti se afla in partea central nordica a GAL TARA VRANCEI, intre paralele 45°92` latitudine nordica si 26°73` longitudine estica. Comuna are in componenta doua sate: Bîrseşti si Topeşti.
 • Comuna Tulnici este situata in partea de nord a GAL –ului, la poalele muntilor Vrancei, intre paralele 45°92` latitudine nordica si 26°73` longitudine estica. Satele care intra in componenta comunei sunt: Tulnici, Coza, Lepşa, Greşu.
 • Comuna Vidra este situata in partea de est a teritoriului acoperit de GAL – TARA VRANCEI. Prin nordul comunei Vidra trece paralela de 46 grade, iar la sud cea de 45 grade şi 50 latitudine nordică. Prin mijloc este traversată de meridianul de 26 grade şi 30 longitudine estică. Comuna Vidra, potrivit aşezării sale în punctul de intrare în zona Vrancei, pe zona depresionară subcarpatică şi pe cursul principalului curs de apă a râului Putna, este străbătută de principalul drum naţional ce face legătura dintre Focşani şi Braşov- respectiv DN 2D, care traversează comuna de la un capăt la altul, de asemenea drumul judeţean care face legătura dintre Vidra Tifeşti- Bizighesti ( direct la E 85) şi drumul judeţean între Vidra Vizantea Livezi- Câmpuri , precum şi o reţea foarte densă de drumuri comunale şi vicinale. Din punct de vedere administrativ, comuna este alcatuita din satele: Jidra, Ireşti, Serbeşti, Voloscani, Burca, Scafari, Tichiriş, Ruget, Viişoara
 • Comuna Vizantea Livezi se afla in partea de nord est a GAL TARA VRANCEI si are in componenta urmatoarele sate: Livezile, Piscu Radului, Mesteacănu, Vizantea Răzăseasca, Vizantea Mănăstireasca.
 • Comuna Racoasa este asezata in partea nord estica a teritoiului, la 60 km de municipiul Focşani, intre paralele 46` latitudine nordica si 26°88` longitudine estica. Aceasta este strabatuta de DN 2L. Din punct de vedere administrativ, comuna este alcatuita din satele: Răcoasa, Gogoiu, Mărăşti, Varniţa, Verdea.
 • Comuna Campuri reprezinta extremitatea nordica a teritoriului TARA VRANCEI si se incadreaza intre paralele 46`03 latitudine nordica si 26°77` longitudine estica. Satele care intar in componenta comunei sunt urmatoarele: Gura Văii, Rotileştii Mari, Rotileştii Mici, Feteşti, Cîmpuri Centru, Cîmpuri de Jos.
 • Orasul Covasna este situat in vestul teritoriului GAL – TARA VRANCEI si in partea de est a judetului Covasna. Acesta se aflã pe marginea de sud-est a sirului de bazine interioare ale Carpatilor de Curburã, în coltul sudic al bazinului Superior Trei Scaune. Distanta pe sosea de la resedinta de judet, orasul Sf. Gheorghe este de 35 km, de la Târgu Secuiesc 20 km, de la Brasov 60 km, iar de la Bucuresti 250 km.
2560
2000
1800
1600
1400
1200
1000
768
480