Campuri

Câmpuri este o comună în județul Vrancea, Moldova, România, formată din satele Câmpuri (reședința), Fetești, Gura Văii, Rotileștii Mari și Rotileștii Mici.

Comuna se află în nordul județului, la limita cu județul Bacău, pe valea râului Șușița, în zona unde acesta primește afluenții Cremeneț și Dracea Mică. Este traversată de șoseaua națională DN2L, care o leagă spre vest de Soveja și Tulnici și spre sud-est de Răcoasa, Străoane, Panciu și Mărășești (unde se termină în DN2). Din acest drum se ramifică la Câmpuri șoseaua județeană DJ205E, care duce spre sud-est laVizantea-Livezi, Vidra, Țifești și Garoafa (unde se termină în același DN2).

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Câmpuri se ridică la 3.475 de locuitori.

Comuna Cîmpuri este o veche asezare româneasca care dateaza din timpul voievodatelor si cnezatelor fiind întemeiata de „Bârsanii” veniti cu turmele de oi, precum si de câmpenii retrasi pe valea Susitei. Cele mai vechi mentiuni documentare dateaza din anii 1556 când satul era împartit pe familii, descendenti din Patru Rugina.

Satul resedinta si-a luat denumirea de la campul de pe valea Susitei, unde era loc prielnic agriculturii, pamantul fiind mai manos.

MONUMENTE: Biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva” construita in anul 1663, Casa memoriala” Mos Ion Roata.

Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Campuri, monument istoric din sec. XVII, 

A fost construita la sfarsitul secolului XVII, arhitectura fiind inspirata din vechile biserici de zid din nordul Moldovei. Se distinge printr-un superb baldachin care protejeaza Sfanta Masa.

*sursa materialelor: Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea (Catedralele Vrancei – proiect: Bisericile de lemn in patrimoniul UNESCO)

Monument istoric in Tara Vrancei, localitatea Campuri: Casa Memoriala “Ion Roata”

*sursa imaginilor: Circuitul monumentelor istorice din Vrancea (Fundatia “Zi deschisa”, iulie 2012)