English
Vrancioaia

Vrâncioaia este o comună în județulVrancea, Moldova, România, formată din satele Bodești, Muncei, Ploștina, Poiana, Spinești și Vrâncioaia (reședința).

harta-vrincioaia

 

Localizare : Comuna se află în partea de vest a județului, într-o zonă montană, cuprinzând bazinul hidrografic al râului Văsui, un afluent al Putnei. Este deservită de șoseaua județeană DJ205L, care o leagă spre nord de Păulești și Tulnici (unde se termină în DN2D).

Monografie : Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Vrâncioaia se ridică la 2.576 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.982 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,89%). Pentru 3,07% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,93%). Pentru 3,07% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Istoria comunei :La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei, funcționau în plasa Vrancea al județului Putna comunele Poiana, Spinești și Văsui. În Poiana, comună cu un singur sat, trăiau 496 de locuitori și existau o biserică și patru mori de apă. Comuna Spinești avea, în satele Bodești și Spinești, 928 de locuitori, o biserică și o școală. Comuna Văsui era formată din satele Văsui, Sărățelu și Zgribincea, cu 402 locuitori. Aici exista doar o biserică. Anuarul Socec din 1925 consemnează cele trei comune în aceeași plasă Vrancea. Comuna Spinești avea aceeași alcătuire și 1000 de locuitori, în timp ce comuna Văsuiu avea 445 locuitori și era formată doar din satul de reședință. Tot în unicul ei sat, comuna Poiana avea 575 de locuitori. În 1931, comuna Văsuiu s-a desființat, câte un sat cu numele Văsuiu figurând atât la comuna Spinești, cât și la comuna Poiana.

În 1950, comuna Spinești a dispărut, fiind inclusă în comuna Păulești, la rândul ei arondată raionului Năruja din regiunea Putna. În 1952, raionul s-a desființat, iar comuna Păulești a trecut la raionul Focșani din regiunea Bârlad și apoi (după 1956) din regiunea Galați. Între timp, comuna Spinești a fost desființată și satele incluse în comuna Păulești; comuna Poiana a luat la un moment dat numele de Vrâncioaia și în 1968 a trecut la județul Vrancea, primind și satele fostei comune Spinești.

biserica-lemn-vrincioaia

Monumente istorice: În comuna Vrâncioaia se află biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, monument istoric de arhitectură de interes național, ridicată în 1783. Ea se află în centrul satului Vrâncioaia, pe drumul comunal ce duce către Muncei și Năruja.

Adresa : Comuna Vrincioaia, judetul Vrancea, cod postal 627445

Telefon/fax Primaria Vrincioaia: 0237.671.056

E-mail : primariavrincioaia@yahoo.com

Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.