English
Despre noi

Denumirea de „Tara Vrancei” data Grupului de Actiune Local provine de la fosta provincie istorica cu acelasi nume, mentionata pentru prima data de catre Dimitrie Cantemir (carturar, domn al Moldovei) in opera sa ,,Descriptio Moldaviae”, apoi de catre scriitorul Alexandru Vlahuta in opera sa ,,Romania pitoreasca”. Initiatorii GAL Tara Vrancei au hotarat sa dea grupului numele de „Tara Vrancei” acesta fiind reprezentativ pentru zona, intrucat cea mai mare parte a localitatilor care fac parte, in prezent, din teritoriul GAL Tara Vrancei se suprapun peste vechea provincie istorica mentionata de Dimitrie Cantemir in scrierile sale.

Conform legendei, numele teritoriului provine de la Tudora Vrincioaia care ar fi gazduit, ospatat si incurajat in case ei pe domnul Moldovei Stefan cel Mare care, invins de turci, ratacea descurajat prin muntii bogati din tinut. Batrana romanca, vrednica si cu mare dragoste de neam, si-a trimis cei sapte feciori ai sai (Bodea, Spirea, Negrila, Birsan, Spulber, Pavel si Nistor) sa adune in graba toti tinerii aflati cu oile la pascut pe plaiurile muntilor, si mica ceata luptand vitejeste l-a ajutat pe domnitor sa-l invinga pe dusman. Ca rasplata pentru vitejia lor, legenda glasuieste ca domnitorul darui fiilor Vrincioaiei sapte munti pe care sa-i stapaneasca, ”din neam in neam, fara vreun amestec si tulburare din partea cuiva”. De la cei sapte feciori ai Babei Vrincioaia provine numele a sapte sate vrancene: Barsesti, Spinesti, Paulesti, Spulber, Negrilesti, Nistoresti si Bodesti, sate vrancene care s-au tranformat in timp si au devenit comunele care formeaza teritoriul GAL Tara Vrancei de astazi.

Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.