English
Ora pentru ”Educație pentru Patrimoniul cultural din Țara Vrancei”
19 May 2017

Liceul ”Simion Mehedinți” din Vidra, Țara Vrancei, a introdus în premieră în programa acestui an școlar un opțional numit ”Educație pentru patrimoniu cultural”, în urma unui protocol dintre Ministerul Culturii și cel al Educației, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. A fost probabil singura instituție școlară care a prins acest curs în programa 2016-2017, dar avem speranța că din viitorul an școlar vom reuși să introducem această materie atât de interesantă și la celelalte școli din teritoriul nostru.

Opționalul ”Educație pentru patrimoniul cultural din Țara Vrancei” este un program de educație instituționalizată prin care se poate realiza conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național și local, prin educația elevilor în școală, dar mai ales poate duce la salvarea acestui patrimoniu cultural unic.

Pe data de 18.05.2017 în cadrul Săptămânii Altfel a avut la Liceul din Vidra o oră deschisă la acest opțional la care au participat elevi din clasele a X-a și a XII-a coordonați de profesorul Ionel Antimirescu, fiind invitați preotul Ștefan Aga de la parohia din Vidra și membrii ai echipeti tehnice a GAL Țara Vrancei.

Într-un adevărat spirit tradițional și mândri de istoria lor, o bună parte a elevilor au purtat costume populare specifice zonei Țara Vrancei, fiind frumoși și încântați de acest minunat patrimoniu. Profesorul Antimirescu a făcut o introducere în importanța educației privind recunoașterea valorii patrimoniului cultural local din Țara Vrancei, bogat atât prin vechime cât și prin diversitate.

Au urmat apoi întrebări referitoare la aspectele discutate la clasă de-a lungul desfășurării acestui opțional, elevii oferind răspunsuri argumentate, fapt ce subliniază că au înțeles importanța dobândirii de cunoștințe despre istoria și obiceiurile înaintașilor lor.
Porturile populare din diferite zone ale teritoriului (Tulnici, Năruja, Nistorești, Vidra) au fost prezentate colegilor și invitaților. Frumusețea și autenticitatea acestor costume tradiționale din Țara Vrancei sunt elemente de mândrie pentru toată comunitatea noastră locală.

Preotul Ștefan Aga a făcut o expunere subliniind și el recunoștința pentru valorile culturale primite de la înaintașii noștri din Țara Vrancei. A prezentat câteva documente foarte vechi găsite cu ocazia reabilitarii vechilor biserici și schituri din zona noastră, documente care atestă istoria tumultoasă și frumoasă a vrâncenilor. Aceste informații au captat atenția elevilor, o bună parte dintre ei fiind în anul terminal, urmând să ajungă apoi în locuri noi, să cunoască oameni noi, dar au promis că vor duce cu ei bogăția tradițiilor și vor promova identitatea culturală din Țara Vrancei.

Cu speranța că în viitorul an școlar vor fi mai multe instituții școlare din teritoriul nostru ce vor introduce în programa lor acest important curs, GAL Țara Vrancei prin programul său LEADER Junior se va implica permanent în educația și formarea generației tinere din Țara Vrancei.

      Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
      Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.