Model de Bune Practici: procesare miere de albine
Model similar cu Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole (acțiune ”Investiții în apicultură”) din Strategia de Dezvoltare Locală GAL Țara Vrancei
Proiect: „Unitate de procesare a mierii de albine”
Tema din programul Leader+: adăugare de valoare produselor locale
GAL: Ando, Grecia
Specificul temei Leader+: adăugare de valoare produselor locale, utilizarea corespunzătoare a resurselor naturale și culturale
Buget total: 45.730 Euro
Descrierea proiectului:
Societatea KOISPE Dodecanese, înființată în 2002, are ca obiect de activitate realizarea produselor terapeutice, lucrând cu spitale care au secții de psihiatrie. Și-a început activitățile terapeutice utilizând produse din agricultură, ajungând să intre în contact cu producătorii de miere de albine din Leroy. Această zonă este recunoscută pentru calitatea mierii de albine, dar producătorii de aici nu aveau posibilități pentru organizarea produselor apicole, ambalarea și distribuția lor. Aceasta a fost o oportunitate pentru asociațiile de producători și pentru unitățile de procesare: ei puteau furniza mierea la un preț negociat, iar KOISPE urma să o proceseze conform standardelor europene de igienă (HACCP) și apoi să o distribuie pe piață.
GAL-ul Ando a răspuns solicitării societății KOISPE pentru dezvoltarea proiectul și a acordat asistență practică. Proiectul se încadra în strategia lor locală privind ” Conservarea și sporirea resurselor naturale și culturale” .
Acțiunile proiectului:
Unitatea de procesare a mierii și de standardizare a fost creată de societatea KOISPE pentru persoanele cu dizabilități psiho-sociale din Leros. Principalele obiectivele ale proiectului au fost:
- Crearea de locuri de muncă și reabilitare socială, implicarea persoanelor cu dizabilități în circuitul muncii. Din 2004, două persoane cu dizabilități psiho-sociale și trei persoane cu dizabilități mentale au fost angajate, între 4-6 luni pe an.
- Proiectul promovează societatea KOISPE și obiectivele sale.
- Proiectul susține dezvoltarea economiei locale.
- Proiectul promovează produsele locale din Leros.
Principala activitate a unității este să standardizeze calitatea mierii care va fi livrată de producătorii din Leros și distribuite pe piața locală dar și din alte zone.
Rezultatele proiectului:
- Au fost create 5 locuri de muncă.
- Producătorii locali de miere și întreaga economie locală au primit un sprijin (ex: doi noi tineri fermieri au început să producă miere).
- A fost creată o nouă ocupație pentru persoanele cu dezabilități.
- A fost crescută și garantată calitatea mierii (prin certificarea HACCP).
- A crescut competitivitatea economiei locale.
- S-a intrat pe pieței noi de desfacere.
- Eu fost reduse inegalitățile prin asigurarea de forță de muncă calificată pentru un grup dezavantajat.
Probleme întâmpinate
Au apărut dificultăți în câștigarea suportului local pentru proiect, care a fost văzut mai mult ca unul social. Cei care au creat această asociație nu erau oameni de afaceri: profesia lor consta în activități terapeutice, și au fost nevoiți să învețe despre afaceri și regulile lor, dezvoltându-și noi abilități. A fost destul de dificil pentru a găsi piețe noi de desfacere în afara zonei Leros, din cauza poziției geografice în primul rând, apoi din lipsa cunoștințelor de marketing.
Lecții învățate – este important de cautat experți când se desfășoară o activitate nouă sau pe un teritoriu necunoscut. Aici a venit sprijin din partea GAL-ului care a alocat ajutor specializat în ceea ce privește standardele de calitate și un expert de marketing pentru promovare, timp de 6 luni.
De ce acest proiect este unul de bun practică?
Declinul forței de muncă din Leros, reducerea numărului de pacienți de la spitalul psihiatric din Leros și dorința de a găsi soluții de recuperare prin forțe proprii, au dus la crearea KOISPE. Acțiunile inițiale din domeniul terapeutic au răspuns oportunităților locale și au condus la apariția unui restaurant, a unei patiserii și lucrări în agricultura locală. Prin aceste contacte societatea a ajuns la producătorii locali de miere care doreau ajutor și piața de desfacere. Toata zona a beneficiat de interesul crescut a producătorilor locali pentru îmbunătățirea calității produselor și a marketingului, aducând valoare produselor locale.
Abordarea de jos în sus
Proiectul a plecat din preocuparea fermierilor din Leros, care se ocupă de miere. Ei doreau să adauge valoare produselor prin activități noi de procesare, control al calității și marketing. Nu aveau nici timp, nici facilități pentru a reuși aceste lucruri. Ei au solicitat societății KOISPE să preia produsele lor, iar din acest punct societatea a devenit cumpărătorul mierii și a supervizat procesul de producție și certificarea calității. În schimb inițiativa lor a fost să creeze locuri de muncă pentru persoanele cu dificultăți.
Parteneriatul
GAL-ul Ando a fost foarte important în dezvoltarea acestui proiect. A asistat KOISPE, inițiatorul proiectului, în dezvoltarea ideilor, în a găsi o companie care să facă analiza mierii și să o certifice.
Inovația
Proiectul a fost o acțiune inovativă care a făcut să se întâlnească într-un mediu normal persoanele cu dizabilități și cele sănătoase. În dezvoltarea proiectului, care a susținut oportunități egale pentru un grup dezavantajat, aceasta a fost inovația semnificativă.
Sustenabilitatea
Proiectul a adus valoare economiei locale prin creșterea calității produselor locale, acces la piețe noi și mai mari pentru miere. De asemenea, s-a dezvoltat și calitatea forței de muncă, care a dus la creșterea veniturilor pentru localnici. Educația producătorilor în creșterea calității și a capitalului uman este unul dintre punctele de susținere a acestui proiect pentru viitor.