GAL Tara Vrancei propune reluarea traditiei intalnirilor obstene
In 2014, cu ocazia implinirii a 510 ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare, GAL Tara Vrancei propune sa fie reluata traditia adunarilor la care sa participe toate obstile din Tara Vrancei, la Dumbrava. Este o traditie intrerupta in 1936, cand a avut loc ultima intalnire pe dealul Dumbrava din Barsesti, dar care a fost o baza de-a lungul timpurilor pentru comunitatea locala din tinutul istoric al judetului Vrancea.
Dealul Dumbrava are o puternica incarcatura simbolica. Pe acest deal, legenda spune ca s-ar fi aflat casa babei Tudora Vrancioaia, batrana vrednica si cu dragoste de neam care l-a primit marele ctitor al neamului romanesc, Stefan cel Mare si Sfant, iar fii acesteia, care au adunat toti flacaii ce pazeau oile pe dealurile Vrancei, au mers la lupta impotriva turcilor alaturi de domnul lor. Ca rasplata pentru vitejia lor, domnitorul le-a daruit celor sapta fii ai babei Vrancioaia cei sapte munti ai Vrancei, sa ii stapaneasca din neam in neam.
Vrancenii sustin ca marele voievod pentru a intari aceasta danie, ar fi dat vitejilor un inscris cu litere de aur pe piele de vitel, semnat si intarit cu pecetea domneasca. Cei sapte feciori au intemeiat gospodarii vrednice, formand adevarate sate carora le-au dat numele lor: Birsesti, Bodesti, Paulesti, Negrilesti, Spulber, Nistoresti si Spinesti. In amintirea si pentru pasnica cinstire a marelui voievod s-a ridicat in anul 1904, cand se implineau 400 de ani de la moartea acestuia, un monument ce domina intreaga regiune.