English
GAL Tara Vrancei a participat la OPEN DAYS 2014 – Bruxelles
21 Oct 2014

Grupul de Acțiune Local ȚARA VRANCEI, în cadrul proiectului de cooperare transnaţională prin programul LEADER, a promovat produse locale și tradiţionale ca parte a iniţiativei comune ‘Piaţa europeană a produselor locale din cadrul OPEN DAYS’, desfăşurată la 9 octombrie 2014, la Bruxelles. 

Inițiativa proiectului comun s-a realizat între GAL Țara Vrancei din România și GAL Pays de la Jeune Loire din Franța, cu o tematică legată de promovarea produselor locale și vânzarea acestora către consumatori, pentru a susține agricultura – inima dezvoltării rurale.

Activitatea principală a proiectului a fost organizarea unui târg comun cu produse locale la Bruxelles, capitala Europei. La acest târg GAL Țara Vrancei a prezentat, sub eticheta de ”Produs în Țara Vrancei”, produse locale și tradiționale: cașcaval afumat, caș de oaie, brânză frământată de oaie și vacă, caș de vacă, caș de capră, miere de albine (de tei, de salcâm, polifloră, cu miez de nucă, cu cătină), gem de prune, magiun, alune de pădure, miez de nucă, nuci, prune uscate și afumate, alături de măștile tradiționale de lemn, fluiere și tiparele din lemn pentru caș.

Alături de GAL Țara Vrancei și GAL Pays de la Jeune Loire au fost prezente la târg și următoarele GAL-uri: Pays Dignois (Franța), Velay (Franța), Savanes (Guyana Franceză), Zuid Twente (Olanda) și Vorumaa (Estonia), fiecare dintre ele prezentând la această piață produsele locale specifice teritoriilor lor.

Piaţa europeană a produselor locale a atras un public internaţional, fiind plasată strategic în apropierea instituţiilor UE din Bruxelles, vizavi de Comitetul Regiunilor, gazdă a Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor – OPEN DAYS 2014. Produsele din Țara Vrancei au fost foarte apreciate de vizitatori, fiind produse care păstrează obiceiuri și tradiții vechi de sute de ani.

În scopul promovării dezvoltării rurale prin agricultura durabilă au fost organizate cu acest prilej şi ateliere de lucru cu prezentarea experienţelor GAL Jeune Loire (Franţa) şi GAL Țara Vrancei legate de promovarea produselor locale și realizarea circuitelor scurte de vânzare a acestora.

Împreună cu celelalte GAL-uri participante la tîrgul european, GAL Țara Vrancei și-a arătat disponibilitatea pentru viitoare intenții de cooperare în noua programare LEADER 2014-2020.

    Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
    Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.