Seminar GAL Țara Vrancei

În perioada de 25-27 Martie 2025, în cadrul proiectului de cooperare ”CONTUR – COoperare Națională pentru TUrism Rural”, activitatea A3 – Seminarii pentru producătorii locali, subactivitatea 3.3.2, GAL Țara Vrancei a organizat Seminarul de instruire cu tema „Scheme de calitate și Puncte de Gastronomie Locală”, la Pensiunea Dana 3 din loc. Lepșa, com. Tulnici, jud. Vrancea.

Activitatea s-a desfășurat conform calendarului de implementare, alături de cei 10 producători locali participanți din teritoriul GAL Țara Vrancei fiind prezenți și câte 7 producători locali din teritoriul FDZR Bârgău-Călimani, respectiv 7 producători locali din teritoriul GAL Clisura Dunării, partenerii din proiectul de cooperare CONTUR.

Organizat în loc. Lepșa, jud. Vrancea, la Pensiunea Dana 3, seminarul a avut ca obiectiv promovarea și dobândirea de către producătorii locali participanți a cunoștințelor de bază privind punctele gastronomice locale, importanța înființării și creșterii acestora în dezvoltarea economică și turistică a teritoriilor GAL. Seminarul avut ca țintă 24 de participanți din toate cele trei teritorii GAL partenere, din GAL Țara participând 10 producători locali și 2 membri ai echipei tehnice, din partea GAL-urilor partenere au fost prezenți câte 7 producători locali și câte 2 membri din echipa de proiect.

În prima zi de seminar, 25 martie 2025, au sosit echipele de proiect și au avut loc activitățile de cunoaștere a participanților, fiind fixate punctele de discuție din desfășurarea activității comune dar și a proiectului de cooperare în general.

Cea de-a doua zi de desfășurare, 26 martie 2025, a început cu o expunere tehnică – formatorul seminarului prezentând informații de bază despre schemele de calitate și punctele de gastronomie locală (PGL): concepte, arii de utilizare, beneficii aduse producătorilor locali dar și teritoriilor GAL din punct de vedere economic și turistic, exemple de PGL-uri, etc.

Astfel, fiecare GAL partener și-a făcut un sumar cu situația PGL-uri din teritoriile lor: la GAL Țara Vrancei sunt doar două puncte gastronomice locale care funcționează și alte trei care sunt proiecte în implementare (finanțate de GAL Țara Vrancei prin programul LEADER); și la GAL Clisura Dunării numărul de PGL-uri este redus în timp ce, pe teritoriul partenerului FDZR Bârgău-Călimani, există un număr semnificativ de PGL-uri care funcționează cu succes de câțiva ani într-un context favorabil din punct de vedere al atracțiilor turistice din zonă și numărul mare de vizitatori.

Din acest motiv, patru participanții din partea FDZR Bârgău-Călimani care au deja puncte gastronomice locale proprii au prezentat experiența lor celorlalți producători prezenți la seminar. Au punctat modul cum și-au început activitatea prin PGL, motivația și resursele lor, probleme întâmpinate și i-au încurajat pe cei prezenți să facă acest pas, să pornească un PGL și să-și crească veniturile propriilor gospodării printr-o astfel de activitate.

După prezentarea tehnică a formatorului, au urmat discuții libere, întrebări și răspunsuri pe subiectele schemelor de calitate, a punctelor gastronomice locale, a produselor montane sau pe alte subiecte ce țin de dezvoltarea locală, economică sau turistică.
În partea a doua a celei de-a doua zi de seminar, a urmat o vizită tematică la PGL-ul ”La Moise” deschis în loc. Lepșa, zonă cunoscută din punct de vedere turistic în județul Vrancea, gazda făcând o prezentare a locației, a istoricului ei și a contextului în care funcționează în prezent.

În cea de-a treia zi de seminar, a avut loc încă o vizită tematică la PGL-ul ”Căprițele lui Robert” din loc. Răcoasa, acesta fiind un proiect finanțat de GAL Țara Vrancei, aflat în faza finală de implementare și foarte aproape de deschiderea lui oficială pentru clienți. Din nou, a fost un bun prilej de schimb de experiență și informații despre activitatea unui PGL, fiind trase concluziile aplicațiilor teoretice și practice realizate în cele trei zile de seminar.

Proiectul de cooperare ”CONTUR – Cooperare Națională pentru Turism Rural” este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală PNDR 2014 - 2020, Programul LEADER - sub-Măsura 19.3 - componenta B.