English
A treia intalnire din cadrul LEADER Junior
18 Nov 2014

O a treia intalnire din cadrul programului LEADER Junior, pe care GAL Tara Vrancei il implementeaza la nivelul teritoriului sau, a avut loc la Scoala cu clasele I-VIII din Nereju. In fata elevilor din clasa a VIII-a echipa tehnica a GAL Tara Vrancei a facut o scurta prezentare a programului, ce activitati au fost realizate pana acum la scolile din Vidra si Nistoresti, ce reprezinta un Grup de Actiune Local pentru o comunitate si teritoriul sau, care sunt oportunitatile de dezvoltare pentru ei, ca tineri si viitori reprezentanti ai comunei din Muntii Vrancei.

Pentru ca Nereju este o zona din teritoriul Tara Vrancei cu traditii si obiceiuri locale, vechi de sute de ani, echipa GAL Tara Vrancei a facut o expunere in fata copiilor despre „Chiparus”, un obicei foarte vechi, pre-crestin, un dans ritualic al mastilor care avea loc la evenimentele importante din viata satului: inmormantare, nastere, nunta, sarbatori de iarna. Echipa GAL Tara Vrancei a prezentat cateva elemente specifice din istoria acestui dans cu masti, cu care copiii din Nereju sunt familiarizati, subliniind faptul ca, in momentul de fata, cei doisprezece dansatori care fac parte din Ansamblul „Chiparusul” sunt persoane cu varste cuprinse intre 70 si 90 de ani, iar pericolul ca acest ritual unic in Romania si in Sud-Estul Europei sa se piarda este foarte mare.

Un obiectiv al programului LEADER Junior este implicarea elevilor si tinerilor din Tara Vrancei in pastrarea si promovarea tezaurului format din traditiile unice si deosebite ale teritoriului nostru istoric. Acest obiectiv a fost prezentat si elevilor din Nereju care si-au arat disponibilitatea sa participe la program si sa se implice in culegerea de informatii legate de Chiparus, acest ritual care le defineste teritoriul. Implicarea elevilor inclusiv in partea de invatare a dansului poate genera creatia unei noi trupe de dans, formata din tineri care, sub atenta indrumare a actualilor membri ai ansamblului, poate duce mai departe traditia dansului cu masti de la Nereju. O astfel de trupa noua, formata din tineri, poate participa la festivalurile folclorice care au loc in judetul Vrancea si in tara.

Echipa GAL Tara Vrancei va lucra impreuna cu elevii din scoala Nereju la conservarea traditiilor din aceasta zona a teritoriului nostru si va asigura transmiterea acestora catre noile generatii.

      Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
      Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.