English
26 Septembrie – Ziua Mondiala a Muntilor Carpati
26 Sep 2013

Pe data de 26 septembrie se serbeaza Ziua Mondiala a Muntilor Carpati. In fiecare an aceasta aniversare doreste sa readuca in atentia tuturor faptul ca trebuie sa fim generosi cu natura, pentru ca nu este deloc un efort prea mare iar ea ne ofera, fara rezerve, beneficii inestimabile.

Muntii Carpati reprezinta un lant muntos care apartine marelui sistem muntos central al Europei, cu o lungime de 1.500 de km si se intind pe teritoriul Austriei, Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Ucrainei, Romaniei si Serbiei. Muntii Carpati sunt cel de-al doilea lant muntos din Europa, iar cel mai inalt varf din lantul carpatic din Romania este Varful Moldoveanu de 2.544 m, situat in Muntii Fagaras.

Romania detine 40% din lantul carpatic, ceea ce inseamna ca o aproape o treime din suprafata tarii noastre este ocupata de Muntii Carpati. Se estimeaza ca aproximativ 2 milioane de romani traiesc, in prezent, in zona montana in aproximativ 745 de localitati. De-a lungul timpului, Carpatii au generat in imaginatia poporului, mituri si legende fantastice, care se regasesc in obiceiurile si traditiile romanesti. Flora Carpatilor cuprinde 1.350 de specii, dintre care 116 endemice – sunt specii de plante sau animale care se regasesc exclusiv intr-o regiune si care necesita o atentie particulara datorita caracteristicilor habitatului lor.

Teritoriul GAL Tara Vrancei este situat la Curbura Carpatilor Orientali reprezentand o veritabila veriga de legatura intre cele trei mari provincii istorice Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Muntii Vrancei se incadreaza laturii externe a grupei de Curbura din Carpatii Orientali. Sunt alcatuiti din culmi si masive cu inaltimi de la 960 la 1873 m si depresiunile intramontane Lepsa si Gresu.

Ziua Muntilor Carpati ofera prilejul tarilor aflate in acest areal sa colaboreze intre ele pentru indeplinirea diferitelor obiective, care sunt: stabilirea retelelor ecologice din Carpati, managementul durabil al biodiversitatii, eliminarea si prevenirea speciilor straine in ecosistemul din Muntii Carpati si introducerea de organisme modificate genetic, elaborarea si promovarea de inventare regionale ale speciilor si habitatelor, integrarea obiectivelor de conservare si utilizare durabila a diversitatii biologice.

Atat pentru bogatia lor spirituala, cat si pentru cea stiintifica, Muntii Carpati se cuvine a fi sarbatoriti.

      Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
      Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.