English
Vizantea Livezi

Vizantea-Livezi este o comună în județul Vrancea, Moldova, România, formată din satele Livezile (reședința), Mesteacănu, Piscu Radului, Vizantea Mănăstirească și Vizantea Răzășească.

Este străbătută de șoseaua județeană DJ205E, care o leagă spre nord de Câmpuri și spre sud-est de Vidra (unde se intersectează cu DN2D), Țifești, Garoafa (unde se intersectează cuDN2) și mai departe în județul Galați de Movileni.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Vizantea-Livezi se ridică la 3.793 de locuitori.

Vizantea se află la una din porţile de intrare a „Vrancei istorice” sau « Vrancea arhaica » cum denumesc sociologii regiunea Vrancei, partea muntoasă împreună cu depresiunea respectivă. Adjectivul arhaic sau istoric este referitor la structura socială si tipul proprietăţii ce s-a păstrat în satele acestor locuri. Faptul că aici a supravieţuit proprietatea în devălmăşie, iar satele formează o confederaţie de ocol, o „republică” cum spunea Dimitrie Cantemir în a sa „Descriptio Moldaviae” se explică prin condiţile de mediu şi climă.

biserica-vizanteaÎn comuna Vizantea-Livezi se află fosta mănăstire Vizantea, monument istoric de arhitectură de interes național datând din secolul al XVII-lea. Ansamblul monumental cuprinde biserica nouă „Sfânta Cruce” construită în 1850–1854, turnul cloponiță și zidul de incintă.(foto)

ANSAMBLUL FOSTEI MANASTIRI VIZANTEA

Asezat între munti, în satul sat Vizantea, obiectivul de patrimoniu cu numarul VN-II-a-A-06569 este considerat cel mai vechi nucleu monahal organizat în tinutul Vrancei.

Ansamblul fostei manastirii Vizantea cuprinde: Biserica Inaltarea Sfintei Cruci, clopotnita, si fragmente din zidul de incinta.In anul 1777 asezamantul a fost inchinat manastirii Grigoriu din Muntele Athos.

In anul 1916 vechea biserica a fost arsa complet de armatele autro-ungare.  În prezent, s-au pastrat turnul de poarta prin care se patrunde in manastire, zidurile laterale din bolovani de râu, precum si primul arc executat din caramida. În interiorul incintei exista o pivnita sub pamânt, situata la circa 15 metri de biserica veche.

Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.