English
Vidra

Vidra este o comună în județul Vrancea, Moldova, România, formată din satele Burca, Irești, Ruget, Scafari, Șerbești, Tichiriș, Vidra (reședința), Viișoara și Voloșcani.

Comuna Vidra, judetul Vrancea, potrivit asezarii sale in punctul de intrare in zona Vrancei, pe zona depresionara subcarpatica si pe cursul principalului curs de apa a raului Putna, este strabatuta de principalul drum national ce face legatura dintre Focsani si Brasov- respectiv DN 2D, care traverseaza comuna de la un capat la altul, de asemenea drumul judetean  care face legatura dintre Vidra – Tifesti- Bizighesti (direct la E 85) si drumul judetean intre Vidra – Vizantea Livezi- Campuri.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Vidra se ridică la 6.295 de locuitori.

Potrivit izvoarelor istorice, din punct de vedere administrativ, comuna Vidra a luat fiinta dupa anul 1400, respectiv dupa organizarea administrativ-teritoriala facuta de Domnul Moldovei, Alexandru Cel Bun, din dinastia Musatinilor.

spital-vidra

In Vidra se afla Spitalul N.N. Saveanu care este unul dintre primele spitale din Judeţul Vrancea. El a fost constituit între anii 1884-1887.

In comuna Vidra se afla si o Statie de Pompieri care a fost infiintata in anul 1995.

 

 

In anul 1850, conform documentelor din arhive, la îndemnul unor învatatori si din dorinta gospodarilor din zona de munte de pe Valea Putnei, Zabalei si Narujei s-a început strângerea de fonduri si construirea Scolii din Vidra monument istoric clasat cod LMI VN-II-m-B-06565. Scoala a fost reabilitata in anul 2015.

SCOALA DE LA VIDRA

Cunoscuta în istoria învatamântului vrâncean sub denumirea de „Scoala cu Coloane”, obiectivul de patrimoniu cultural cu numarul VN-II-m-B-06565 este unul din cele mai cunoscute si mai vechi asezaminte de educatie din România.

scoala-vidraCladirea a fost construita in perioada 1850-1859 „prin subscriptie sau cisluire” iar primul  dascal al scolii a fost Aurel Cota, cunoscut pentru participarea lui activa la revolutia pasoptista din Muntenia. Printre elevii scolii de la Vidra s-a numarat si savantul Simion Mehedinti, care afirma în memoriile sale ca la Vidra a functionat „…o scoala de tip urban cu multi învatatori”.

 

Dupa construirea Liceului din Vidra, activitatea desfasurata in cadrul scolii se muta in incinta cladirii liceului, in localul fostei scoli functionand, dupa 1945, un internat, iar mai târziu un cinematograf si o cantina. Dupa seismul din 1977 cladirea fostei scoli a fost lasata în parasire, desi constructia a continuat sa reziste în timp. În prezent se are în vedere restaurarea, reabilitarea si reconversia localului  într-un Muzeu al Portilor Vrancei.

Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.