English
Nistoresti

Nistoresti este o comună în județul Vrancea, Moldova, România, formată din satele Bâtcari, Brădetu, Făgetu, Nistorești (reședința),  Podu Șchiopului, Românești, Ungureni,  Valea Neagră și Vetrești-Herăstrău.

harta-nistoresti

 

Localizare :  Comuna se află în zona montană din extremitatea vestică a județului, la limita cu județul Covasna, pe valea râului Năruja. Este deservită de șoseaua județeană DJ205M, care o leagă spre est de Năruja.

Demografie : Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Nistorești se ridică la 1.917 locuitori, în scădere față derecensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.328 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,3%). Pentru 3,39% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,35%). Pentru 3,39% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Istoria comunei : La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plaiul Vrancea al județului Putna și era formată din satele Bătcari, Găinari, Nistorești, Ogoarele, Rebegari și Românești, cu 1402 locuitori ce trăiau în 253 de case. În comună funcționau cinci mori de apă, o pivă și o biserică. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționa în aceeași plasă și comuna Herăstrău, formată din satele Herăstrău, Podu Șchiopului, Ungureni și Vetrești, având în total 517 locuitori ce trăiau în 142 de case. În această comună funcționau o biserică și o școală mixtă cu 19 elevi.

Anuarul Socec din 1925 consemnează cele două comune în aceeași plasă. Comuna Nistorești avea aceeași compoziție și 1064 de locuitori, iar comuna Herăstrău avea 580 de locuitori în cele patru satel ale ei. În 1950, comunele au fost arondate raionului Năruja din regiunea Putna, iar în 1952 raionului Focșani din regiunea Bârlad și apoi (după 1956) din regiunea Galați. În 1968, comunele au trecut la județul Vrancea, iar comuna Herăstrău a fost desființată, satele ei trecând în administrarea comunei Nistorești. Tot atunci, satul Ogoarele a fost desființat și inclus în satul Nistorești. Anuarul Socec din 1925 consemnează cele două comune în aceeași plasă. Comuna Nistorești avea aceeași compoziție și 1064 de locuitori, iar comuna Herăstrău avea 580 de locuitori în cele patru sate ale ei.

Monumente istorice: În comuna Nistorești se află schitul Valea Neagră, monument istoric de arhitectură de interes național. Ansamblul datează din anii 1755–1757 și cuprinde biserica „Adormirea Maicii Domnului” și turnul clopotniță.

Adresa: Comuna Nistoresti, judetul Vrancea, cod postal 627230

Telefon/fax Primaria Nistoresti: 0237.677.034/0237.677.034

Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” din Nistoresti, monument istoric din sec. XVIII

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a Schitului Valea Neagra a fost construita dupa 1757 de preotul Maftei din Spinesti, fiind primul locas de cult din Vrancea arhaica. Este considerata simbolul spiritual al satelor din Muntii Vrancei.

Biserica de lemn “Sfintii Voievozi” din Nistoresti, monument istoric din sec. XVIII

Biserica “Sfintii Voievozi” din Vetresti-Herestrau” a fost construita in secolul XVIII si este unul dintre lacasele de cult clasice pentru Vrancea arhaica, prin stilul arhitectonic si dimensiuni.

*sursa imaginilor: Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea (Catedralele Vrancei – proiect: Bisericile de lemn in patrimoniul UNESCO)

Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.