English
Paulesti

Păulești este o comună în județul Vrancea, Moldova, România, formată din satele Hăulișca și Păulești (reședința).

harta-paulesti

 

Asezare: Comuna se află în zona montană din nord-vestul județului, pe malul drept al râului Putna. Este deservită de șoseaua județeană DJ205L, care o leagă spre nord de Tulnici (unde se termină în DN2D).

 

 

Demografie: Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Păulești se ridică la 1.834 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.160 de locuitori.Majoritatea locuitorilor sunt români (97,87%). Pentru 2,13% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,87%). Pentru 2,13% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Istorie: La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Vrancea a județului Putna și era formată din satele Coza, Hăulișca și Păulești, cu o populație de 1671 de locuitori ce trăiau în 402 case. În comună funcționau două biserici și o școală mixtă cu 29 de elevi.Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în aceeași alcătuire, în aceeași plasă, și cu o populație de 1920 de locuitori.Satul Coza a fost transferat în 1931 comunei Tulnici.

În 1950, a intrat în componența raionului Năruja din regiunea Putna, iar după doi ani în cea a raionului Focșani din regiunea Bârlad și apoi (după 1956) din regiunea Galați. În 1968, comuna a fost transferată la județul Vrancea, dar a fost imediat desființată, iar satele ei, incluse în comuna Tulnici, Vrancea. Comuna Păulești a fost reînființată în alcătuirea actuală în 2003.

biserica-lemn-paulesti

Monumente Istorice: Trei obiective din comuna Păulești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Vrancea ca monumente de interes local. Unul este clasificat ca monument de arhitectură — biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din satul Păulești, construcție ce datează din 1791. Celelalte două sunt clasificate ca monumente memoriale sau funerare — troița eroilor din Primul Război Mondial din incinta bisericii din satul Hăulișca, ridicată în 1937; și monumentul eroilor din războiul de independență al României ridicat în incinta cimitirului bisericii „Sfânta Maria” din Păulești în anul 1927.

Adresa : Comuna Paulesti, judetul Vrancea, cod postal 627371

Telefon/fax Primaria Paulesti :0237 631 750

E-mail : primariapaulesti@yahoo.com

Pentru informatii despre alte programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. ec.europa.eu/romania
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web www.tara-vrancei.ro. Toate informatiile, privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.